Zeven hyperlooppioniers stichten samen de Hyperloop Association

Zeven hyperlooppioniers hebben samen Hyperloop Association opgericht, de eerste wereldwijde vereniging binnen de hyperloopindustrie. Dat delen onder meer de Spaanse hyperlooppionier Zeleros (Valencia) en de Pools/Zwitserse pionier Nevomo (Warschau/Crans-Montana) mee. Andere stichtende leden zijn Hardt (Rotterdam), Hyperloop One (Los Angeles), Hyperloop Transportation Technologies (Los Angeles/São Paulo/Barcelona/Toulouse/Dubai), TransPod (Toronto/Limoges/Dubai), en Swisspod Technologies (Montey/Lausanne).

De oprichtingsacte van deze federatie van hyperloopbedrijven werd op 14 december van vorig jaar (2022) ondertekend terwijl er voor een officiële oprichtingsaankondiging van de internationale vereniging zonder winstoogmerk, wordt gewacht op de publicatie van het koninklijk besluit in het Belgische staatsblad. De vereniging heeft haar zetel in Brussel en zal van daaruit opereren om alzo contacten te onderhouden met de Europese Commissie, het Europees Parlement, Europe`s Rail Joint Undertaking, belanghebbenden uit de industrie, onderzoekscentra en de academische wereld. Voorzitter is Ben Paczek, CEO en medeoprichter van Nevomo.

Binnen bepaalde kringen bestaat nogal wat scepsis over het hyperoopgegeven maar volgens de initiatiefnemers van de Hyperloop Association is de hyperloop een nieuw, supersnel transportsysteem dat bestaat uit autonome, volledig elektrische zwevende voertuigen die zich met hoge snelheden in een lagedrukomgeving voortbewegen. “Hyperloop zal de vervoerstijd van passagiers en vracht tussen steden en landen aanzienlijk verkorten en is energie-efficiënter en duurzamer dan alle huidige vormen van collectief vervoer” heet het nog in het gezamenlijk persbericht.

Deze federatie van hyperloopbedrijven wil de ontwikkeling en groei van deze opkomende transportmarkt stimuleren en deze in samenwerking met regelgevende overheden en instanties voor transportbeleid ondersteunen. De federatie moet het aanspreekpunt voor de sector en de go-to organisatie voor alle aan hyperloop gerelateerde zaken worden. Verder wil de federatie zich opwerpen als de belangenbehartiger voor haar leden, voor het vertegenwoordigen en promoten van hyperloopinitiatieven en als expert bij het verstrekken van advies en inzichten aan besluitvormers en belanghebbenden.

Voorzitter Ben Paczek: “In de komende maanden verwachten we belangrijke ontwikkelingen op het gebied van hyperloop. De Europese Commissie zal een begin maken met de werkzaamheden aan het regelgevend kader voor hyperloop, wat een belangrijke mijlpaal is voor de industrie. Niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd. Ten aanzien van deze gelegenheid kijkt de Hyperloop Association uit naar de samenwerking met Europese en internationale instellingen en belanghebbenden uit de industrie en naar het laten zien van hyperlooptechnologieën als een haalbare, geavanceerde, veilige en milieuvriendelijke
mobiliteitsoplossing van morgen
”.

“De Hyperloop Association verwelkomt bedrijven, publieke en private entiteiten en non- profitorganisaties die een rol spelen in de waardeketen van de hyperloopindustrie om lid te worden. De oprichtende leden streven naar inclusiviteit en sterke samenwerking tussen deskundigen uit de industrie, onderzoeks- en ontwikkelingsorganisaties en de academische wereld” heet het nog in het persbericht.

Volgens de Nederlandse nieuwssite SpoorPro wordt ook in Nederland stevig ingezet op het hyperloop-concept, onder meer via het het Hyperloop Development Program waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken vertegenwoordigd zijn, dit naast onder meer ook de provincie Groningen en Hardt Hyperloop. Daarnaast neemt een studententeam van de technische universiteit van Delft ook succesvol deel aan de jaarlijkse hyperloop-competitie.

Ook op andere vlakken brengt het hyperloopthema beweging. Zo vindt op 15 en 16 juni 2023 in Korea de Hyperloop Conferentie 2023 plaats. Eerdere edities van dit evenement vonden reeds in Europa plaats. Daar komen onder meer ook de CEO’s aan het woord die zich in de Hyperloop Association hebben verenigd. De organisatie van dit evenement staat evenwel los van de Hyperloop Association en van de leden van deze federatie. Voor meer info over deze conferentie: https://hyperloopconference.com.

Lees ook:

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.