‘Transport for London’ bestelt voortaan uitsluitend nog emissievrije bussen

Foto: Volvo Bues

De Londense burgemeester van Londen, Sadiq Khan, kondigde vorige week (17/09/2021) aan dat voor ‘Transport for London’ (TfL) voortaan nog uitsluitend emissievrije bussen worden aangekocht. Bedoeling is dat tegen 2034 enkel nog emissievrije voertuigen in de hoofdstad rondrijden. Dat is drie jaar eerder dan oorspronkelijk voorzien. Maar indien de nationale regering met bijkomende centen over de brug komt, kan een volledig emissievrije vloot zelfs tegen 2030. ‘Transport for London’ heeft reeds aanzienlijk geïnvesteerd in emissievrije bussen want 950 emissievrije bussen zijn ofwel besteld ofwel reeds in dienst. Maar er nog een lange weg te gaan want in de busvloot van ‘Transport for London’ bestaat momenteel uit meer dan 9000 voertuigen, waarvan 71% dubbeldekkers. 99% van de vloot beantwoordt aan de ‘EURO VI’-norm. De Londense busmarkt is trouwens heel belangrijk voor de Britse constructeur vertegenwoordigd tussen een derde en de helft van alle nieuwe aangekochte bussen.

Op 31 maart 2021 reden er in de Britse hoofdstad in totaal 9068 bussen, waaronder 6489 dubbeldekkers. Een enkel voertuig, een dubbeldekker, dateert nog van 2005, 12 voertuigen van een jaar later. Alle andere voertuigen zijn van recentere datum. 8.992 bussen beantwoorden trouwens aan de ‘EURO VI’-norm.

Op diezelfde datum bestond de vloot uit 3884 hybride bussen (allen dubbeldekkers) waarvan de eerste in dienst werden genomen in 2009. Deze eerste 6 hybride dubbeldekkers waren Volvo-bussen met parallelle hybride aandrijving. Later kwamen daar ook nog 1000 seriële hybride dubbeldekkers van het type ‘New Route Master’ bij. Deze ‘New route Masters’ kwamen er onder impuls voor Boris Johnson, die toen nog burgemeester van Londen was, en werden tussen februari 2011 en december 2017 geleverd, maar waren vrij prijzig in aankoop.

Verder telt de vloot slechts 2 waterstofbussen. die in 2017 in bedrijf werden genomen en ook 485 batterijbussen (waarvan 217 dubbeldekkers) die sinds 2014 in dienst zijn genomen..

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.