Hittegolf in Frankrijk doet ozon pieken: gratis openbaar vervoer in Nice en omgeving

Momenteel kreunen bepaalde delen van Frankrijk onder een zware en langdurige hittegolf die momenteel zijn hoogtepunt kent en waarbij vandaag (23/08/2023) overdag temperaturen tot 42°, in de schaduw, werden gemeten. Maar ook de nachten zijn er warm. Zo werd de voorbije nacht (nacht van 22 op 23 augustus) in Menton een minimumtemperatuur van 30,4° gemeten. Met uitzondering van de 30,5° die men in 2017 op Corsica heeft gemeten, was het er ’s nachts nooit zo warm. Op dit moment zijn dan ook 19 Franse departementen voor wat hitte betreft onder code rood geplaatst. Maar tegelijk piekt de luchtvervuiling wat noopt om maatregelen in de transportsector.

Alleen al wegens de temperaturen wordt de bevolking aangeraden om binnen te blijven tussen 11 en 21 uur… Risicogroepen dienen extra voorzichtig te zijn. Maar de verhoogde ozon-waarden noopten ook tot maatregelen in het verkeer. Zo wordt overal de snelheid op de wegen met 20 km/uur verlaagd, echter zonder dat die maximumsnelheid onder de 70 km/uur mag komen. Tegelijk is er een verhoogd toezicht op het naleven van deze tijdelijke snelheidsbeperkingen. In Frankrijk zijn 2 waarschuwingsniveaus voor luchtvervuiling. Niveau 2 is daarbij het hoogste waarbij de waarschuwingen van dit niveau een verhoogde waakzaamheid voor àlle doelgroepen impliceert.

Maar de maatregelen in de Metropool Nice gaan verder: buiten de snelweg A8 is alle vrachtwagenverkeer in transit. Aanvullend is zolang het tweede alarmniveau van kracht blijft, het openbaar vervoer van de metropoliaanse vervoermaatschappij ‘Lignes d’Azur’ gratis. Tegelijk kijkt men met een kwaad oog naar de cruiseschepen die ook tijdens het aanmeren een zware bron van vervuiling zijn.

Ter info: de ‘Métropole Nice/Côte d’Azur’ is een bestuurlijk orgaan dat 51 gemeenten in de omgeving van Nice verenigt en dat zich tot ver in het achterland uitstrekt. De metropool staat onder meer in voor de organisatie van het openbaar vervoer en de afvalverwerking en waterzuivering.

Zoals uit onderstaande kaart blijft moet volledigheidshalve worden opgemerkt dat momenteel niet alleen grote delen van Frankrijk kreunen onder de grote hitte:

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.