Tests met autonome strandreinigrobot op strand van Valencia

Foto: Stadsbestuur Valencia

In ons bericht van 24/07/2023 maakten we reeds melding van een strandrobot die in een uur tijd 3 km² strand tot 10 cm onder de bodem kan reinigen. Dit handelde over de afvalverzamelaar Bebot met afstandbediening van het Franse bedrijf The Serial Cleaners. Het Spaanse bedrijf Umibots gaat nog een stapje verder en demonstreert deze zomer op de stranden van het Spaanse Valencia UMIBeach, de naar verluidt ’s werelds eerste autonome afvalverzamelrobot.

Met uitzondering van de toegevoegde artificiële intelligentie die de strandreinigrobot zelfstandig doet opereren zijn de specifiacties van deze ‘PlatjaBot’ van Umibots vrij gelijkaardig aan deze van de Bebot van The Serial Claeners.

De UMIBeach is uitgerust met veiligheidsmaatregelen aan de voorkant om zelfs ’s nachts of bij slecht weer obstakels en mensen te detecteren. Het toestel heeft een ingebouwde gyroscoop waardoor het zich bij plotselinge trillingen of veranderingen in bewegingen, zoals bij vandalisme, vanzelf uitschakelt. In geval van nood kan het op afstand worden bediend.

De gebruikte batterijen hebben een autonomie van 7 uren maar in combinatie met de ingebouwde zonnepanelen kan het tuig gedurende 24 uur zonder menselijke controle worden achtergelaten. Bij een volle laadbak werd 5 km² strand schoon gemaakt tot 10 cm onder het oppervlak en kunnen tot 330 eenheden afval (sigarettenpeuken, plastics, bierblikjes, …) worden verzameld.

Valencia is dit jaar Europese Groene Hoofdstad en heeft er alles voor over om met schone stranden voor de dag te komen. Als allereerste stap diende daarbij het demonstratiestrand in kaart te worden gebracht.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.