Strandrobot reinigt in een uur tijd 3 km² strand tot 10 cm onder het zand

Foto: 'The Searials Cleaners'

Robotstofzuigers en robotgrasmaaiers zijn reeds wijdverspreid. “Maar waarom daar ook geen robot aan toevoegen die de stranden tot 10 cm onder het oppervlak reinigt ?”, moeten ze daar bij het Franse bedrijf ‘The Searial Cleaners’ hebben gedacht. Het bedrijf is daarmee nog niet aan zijn proefstuk want naast de BeBot voor strandreiniging heeft het bedrijf ook nog de InvisiBubble, de Collec’Thor en de PixieDrone in de aanbieding: stuk voor stuk toepassingen die gericht zijn op het reinigen van maritieme omgevingen. De strandreiniger BeBot is voorlopig enkel te vinden op de stranden van Napels.

De BeBot bestaat uit 2 elementen. Enerzijds is er de 420 km zware robot die zorgt voor de voorbeweging en die wordt aangestuurd met een afstandsbediening. Anderzijds is er de 200 kg zware zandzeef en opvangbak. Ook behoort een rakel tot de opties.

Als een eenheid bewegen ze zich aan een snelheid van 2,7 km per uur over de stranden en kunnen bij obstakels een helling tot 20° overwinnen. Met een breedte van 130 cm en een diepte van 10 cm onder het zandoppervlak kan het toestel in een uur tijd tot 3 km² strand reinigen. Ondersteund met zonnecellen bereikt men een batterijautonomie van 3 uren. Aldus kunnen tot 9 km² strand worden gereinigd. De opvangbak heeft een capaciteit van 100 liters en kan tot 400 kg afval verzamelen.

De strandrobot wordt tot op 150 meter afstand aangestuurd met een afstandsbediening. Hij zeeft niet alleen zand, maar nivelleert dat ook en kan daarbij ook algen opharken en ladingen opheffen en voortslepen. De frontkast leent zich ook uitstekend voor het publiceren reclameboodschappen. Vastafval zoals plastieken flessen, sigarettenfilters en diverse verpakkingen gaat hij gretig te lijf.

De strandreiniger Bebot is trouwens niet het enige product in het aanbod van ‘The Searial Cleaners’.

Zo is er bijvoorbeeld ook de Collec’Thor is een compact toestel dat zowel vast als vloeibaar afval dat op het wateroppervlak drijft, aantrekt en verzamelt. Het toestel wordt geïnstalleerd aan de rand van het water en/of op drijvende dokken in gebieden waar mariene afvalroutes voorkomen. Het kan tot 100 kg afval bevatten.

Wat de BeBot doet op het strand, doet de PixieDrone in het water. Hij is dan ook het mobiele broertje van de Collec’Thor. Hij werkt ofwel volledig autonoom bestuurd of wordt op afstand bestuurd. PixieDrone is uitgerust met een videocamera en LIDAR-technologie om obstakels te vermijden. Het toestel heeft een batterijautonomie van uren en een opvangcapaciteit van 160 liter. Het kan zowel ingezet worden in zout, zoet en brak water.

Tot slot is er ook nog het waterbellengordijn InvisiBubble dat het water zuivert en puin en sediment afleidt richting verzamelplaatsen. Door de beluchting destratificeren de luchtbellen het water wat inhoudt dat de temperatuurverschillen tussen de verschillende lagen in een ruimte worden verminderd. Tegelijk biedt InvisiBubble zuurstaat aan aerobe bacteriën in het sediment en vermindert het geuren in stilstaand water. Het beperkt het overmatige mestbelasting in het water waardoor planten- en algengroei wordt tegengegaan.

Meer info over deze productrange in de website van ‘The Serial Cleaners‘.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.