Rijopleiding voor autobestuurders hervormd vanaf 1 maart 2024

Foto: GOCA Vlaanderen

Vanaf 1 maart 2024 gaan een aantal maatregelen in met betrekking tot de vrije rijopleiding van autobestuurders, m.a.w. voor kandidaat-bestuurders die buiten de rijschool hun rijbewijs wensen te behalen. Waar momenteel een minimale oefenperiode van 3 maanden op de openbare weg geldt, wordt dat vanaf 1 maart verlengd tot 5 maanden. Verder moeten vanaf 1 maart 2024 de begeleiders van kandidaat-autobestuurders een vormingsmoment volgen.

Wie vandaag slaagt voor het theorie-examen krijgt een attest om zijn of haar voorlopig rijbewijs aan te vragen. De kandidaat-bestuurder heeft dan twee opties: een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden) of met begeleider (36 maanden). In het eerste geval moet de beginnende bestuurder minstens 20 uur rijles volgen bij een erkende rijschool vooraleer die een voorlopig rijbewijs zonder begeleider kan aanvragen. In de oefenperiode mag hij dan, onder bepaalde voorwaarden, alleen op de openbare weg zonder begeleider. Als een leerling kiest voor de tweede optie, mag hij uitsluitend rijden met een rijinstructeur of de begeleiders die vermeld staan op het voorlopig rijbewijs. Een kandidaat-bestuurder is dan niet verplicht om rijlessen te volgen bij een erkende rijschool.

Minimale oefenperiode wordt verlengd naar 5 maanden

Voor beide gevallen geldt momenteel een minimale oefenperiode van 3 maanden. Vanaf 1 maart 2024 wordt deze periode verlengd naar 5 maanden. Elke kandidaat-bestuurder moet vanaf dan, tussen het afleveren van het voorlopig rijbewijs en het afleggen van het praktisch examen, minstens 5 maanden verplicht oefenen op de openbare weg.

Deze maatregel is eveneens van toepassing voor kandidaat-autobestuurders die hun voorlopig rijbewijs hebben gekregen vóór 1 maart maar pas vanaf 1 maart hun praktijkexamen afleggen.

Verplicht vormingsmoment voor begeleiders

Vanaf 1 maart 2024 moeten de begeleiders van kandidaat-leerlingen met vrije begeleiding ook een vormingsmoment volgen. Het gaat hierbij niet om een praktische proef zoals het rijexamen zelf, maar om een workshop of informatiemoment. Zo’n sessie duurt 3 uur. Het vormingsmoment vindt plaats bij een erkende lesgever of kan ook digitaal gevolgd worden. De aanwezigheid van de deelnemers zal digitaal geregistreerd worden in de databank van de Vlaamse overheid. Het examencentrum zal controleren of de begeleider(s) van de kandidaat-bestuurder het verplichte vormingsmoment hebben gevolgd.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.