Reeds 13 bedrijven werken samen om in Antwerpen last mile afleveren van pakjes te bundelen

Foto: CULT

Sinds 15 maart (2022) bundelen 7 bedrijven hun krachten om pakjes aan huis of in de detailhandel af te leveren. In plaats van zelf in te staan voor de verdeling van hun zogenaamde last mile, leveren ze nu hun pakjes af in het postsorteercentrum Antwerpen X, waarna dan de last mail wordt verzorgd door BPost. Op die manier wordt het aantal vrachtwagenbewegingen in de stad gevoelig verminderd. 6 bedrijven kwamen ondertussen het project vervoegen: Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs kregen het gezelschap van AS Adventure, Ecomat, Fnac Belgium, Vanden Borre, Krëfel en Lombardia Food Creator. Gangmakers zijn het samenwerkingsverband CULT (Collaborative Urban Logistics & Transport) en community manager TRI-VIZOR.

Het World Economic Forum voorspelt tegen 2030 een toename van 78% meer leveringen in steden. Terwijl in het huidige logistieke systeem vandaag niet meteen duurzame en efficiënte oplossingen klaarliggen zal door de sterke groei van e-commerc ook in onze steden het aantal transportbewegingen alsmaar verder toenemen.

Iedereen heeft zich al wel eens afgevraagd waarom drie bestelwagens gelijktijdig aan het uitleveren zijn in dezelfde straat. Het slim bundelen van de goederen aan de stadsrand biedt daarom grote voordelen voor bedrijven en de samenleving.

Krachten bundelen

Met als doelstelling het aantal kilometers en de uitstoot van stadsleveringen te verminderen, hebben Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet, Schoenen Torfs samen met TRI-VIZOR het CULT samenwerkingsverband opgestart in het kader van een projectoproep stedelijke logistiek van Slim naar Antwerpen in 2020.

CULT gaat voor wat het zelf een ‘Green Deal Delivery’ noemt, met een levering op vaste tijdstippen, volledig emissievrij, met groen transport zoals cargofietsen en elektrische bestelwagens en met koeriers die in sociaaleconomisch verantwoorde arbeidsomstandigheden kunnen werken. Het wil hiermee actief bijdragen aan de belangrijke mobiliteits- en milieu-uitdagingen waarmee de steden vandaag geconfronteerd worden. In samenwerking met bpost is CULT met de eerste leveringen gestart in Antwerpen in maart 2022. De resultaten ogen alvast zeer bemoedigend, met meer dan een kwart minder gereden kilometers en 90% minder uitstoot in vergelijking tot de situatie vóór CULT.

Hoe meer bedrijven, hoe beter
Naarmate er meer volume aan pakjes en pallets beschikbaar is om slim te bundelen aan de stadsrand, des te groter de voordelen voor de deelnemende bedrijven enerzijds en de stad anderzijds. Daarom heeft TRI-VIZOR als community manager het kaderwerk opgezet waardoor nieuwe bedrijven, maar ook winkeliers in de binnenstad snel en makkelijk kunnen instappen.

Binnen deze structuur kunnen bedrijven – zelfs concurrerende spelers – transparant en volledig in lijn met de bestaande regelgeving samenwerken.

De groep van nieuwe bedrijven die nu aansluit bij CULT is zeer divers en bevat naast grote retailers zoals AS Adventure, Fnac Belgium, Vanden Borre, en Krefel ook lokale KMO’s zoals Ecomat en Lombardia Food Creator. Volgens Alex Van Breedam, initiatiefnemer en CEO van TRI-VIZOR staan nog meer bedrijven klaar om aan te sluiten, zeker ook van zodra er temperatuur-gecontroleerde transporten mogelijk worden.

CULT-ecosysteem
De samenwerking tussen de bedrijven van het CULT samenwerkingsverband gaat verder dan enkel het samenbundelen van de leveringen. Community manager TRI-VIZOR brengt de CULT-bedrijven op regelmatige tijdstippen rond de tafel om gezamenlijk opportuniteiten en eventuele problemen te bespreken. Via dit overlegplatform worden ook de contacten met het stadsbestuur onderhouden.
Een belangrijk fundament van het CULT-samenwerkingsverband is ongetwijfeld de innovatieve contractvorm die sterk gericht is op schaalbaarheid en standaardisatie.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen relatief makkelijk en snel aansluiten, waardoor het CUL- ecosysteem relatief snel uitgerold, maar ook gerepliceerd kan worden naar andere steden. Meer informatie is te vinden op de website www.cultcitylogistics.be.

Lees ook:

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.