Navya en Bluebus willen samen zelfrijdende 6 meter bus bouwen

Foto: Bluebus

Navya, een toonaangevend bedrijf in autonome rijsystemen en Bluebus, Franse fabrikant van 100% elektrische bussen, hebben aangekondigd dat zij een niet-bindende intentieverklaring hebben ondertekend waarin zij aangeven dat zij willen samenwerken bij de ontwikkeling van een autonome bus. Bluebus, van de Bolloré-groep, zal daarbij de door Navya aangeleverde software inbouwen in haar 6 meter bus. In de nabije toekomst willen beide bedrijven een partnerschapsovereenkomst sluiten.

De twee bedrijven willen hun wederzijdse expertise bundelen via een technisch partnerschap om een zelfrijdende 6 meter bus te ontwerpen en te ontwikkelen. Navya bouwt momenteel navettebusjes die plaats bieden aan 15 reizigers, waarvan er 11 een zitplaats kunnen worden aangeboden. De vol-elektrische 6 meter bus van Bluebus biedt plaats aan 22 personen.

In de nog te ondertekenen partnerschapsovereenkomst zullen de voorwaarden worden vastgelegd voor de uitvoering van hun gezamenlijk project, dat tot doel heeft de commercialisering van autonome transportoplossingen te vergemakkelijken.

Deze ontwikkeling zal gebaseerd zijn op het platform van Bluebus, een bedrijf met expertise op het gebied van ontwerp, ontwikkeling, fabricage en verkoop van 100% elektrische bussen waarin lithiummetaalbatterijen (LMP©) zijn geïntegreerd. De rem-, acceleratie- en richtingscomponenten van het voertuig zullen worden geautomatiseerd om samen te werken met de autonome rijsoftware van Navya. Bovendien zullen veel interacties met de boordapparatuur ook kunnen worden beheerd via de door Navya ontwikkelde software.

Jean-Luc Monfort, voorzitter en CEO van BLUEBUS:

“Wij zijn verheugd dat wij ons partnerschap voor onderzoek en ontwikkeling met Navya kunnen voortzetten. De combinatie van onze wederzijdse expertise moet ons in staat stellen de ontwikkeling te overwegen van een autonome pendelbus van 6 meter voor de mobiliteit van morgen. Deze samenwerking past in de strategie van voortdurende verbetering van het Bluebus-gamma van voertuigen”.

Navya-busje in Luxemburg-stad
aan het station ‘Pfaffenthal-Kirchberg’
(Foto: Nico Callens via Pixabay.com)

Etienne Hermite, CEO van NAVYA voegt daar aan toe:

“Wij zijn zeer verheugd deze overeenkomst te hebben gesloten met Bluebus, die een belangrijke speler is op het gebied van elektrische mobiliteit en met wie wij dezelfde strategische, technische en commerciële visie delen. De door de Bolloré-groep ontwikkelde voertuigen en technologieën zullen dankzij de systemen van Navya zeer interessante aanvullende markten vinden. Dit partnership ligt volledig in lijn met de strategie van Navya om autonome rijsystemen van niveau 4 in te zetten op een brede waaier van voertuigplatformen, voor het vervoer van personen en goederen. Deze overeenkomst moet Navya in staat stellen een belangrijke stap voorwaarts te zetten in haar ontwikkeling door een autonome, elektrische, duurzame en breder inzetbare mobiliteitsdienst aan te bieden aan overheidsdiensten en onze partners”.


Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.