Autonome Navya-shuttles nog een stukje autonomer

Het is met enige fierheid dat constructeur Navya en exploitant Keolis gisteren hun eerste ‘volledig autonome’ pendeldienst aan de pers voorstelden. In tegenstelling met vorige versies is er niet langer een begeleider aan boord maar wordt het verkeer van de vier busjes in het oog gehouden vanuit een controlecentrum. Deze busjes van ‘niveau 4’ rijden sinds 22 juni in het ‘Centre National de Tir Sportif’ (CNTS) van Châteauroux. Daarmee zijn de zelfsturende busjes nog slechts een stap verwijderd van volledig autonoom rijden.

Deze shuttle van de nieuwe generatie “Autonom® Shuttle Evo” moet tijdens de wedstrijden zowel bezoekers als sporters aan een snelheid van maximum 15 km per uur van de parking naar de receptie en de naar de schietterreinen brengen. Het traject is 1,6 km lang en loopt door een afgeschermde site waar ook ander verkeer toegelaten is. Daarbij komt het autonome shuttlebusje voorbij een kruispunt met een stop-bord waarbij voorrang moet worden verleend aan de voertuigen en weggebruikers die zowel van links als van rechts komen.

Het controlecentrum zorgt er voor dat geen begeleider aan boord van de vier voertuigen meer nodig is. De operator van het controlecentrum bekijkt daarbij de videobeelden die door de busjes worden doorgestuurd en beheert en controleert daarbij de busjes in real time. Hij kan op elk moment de voertuigen overrulen door een noodstopknop te bedienen. In een volgende stap moet de introductie van 5G de televerbindingen tussen voertuigen en controlecentrum nog versnellen

Les niveaux d'autonomie de SAE International
Niveau 4 is het op één na hoogtse niveau voorr autonome voertuigen.

Navya-busjes van de eerste generatie kennen reeds een brede toepassing in steden, op bedrijventerreinen, attractieparken, luchthavens, enz. Zo rijden er in het Groothertogdom 3 dergelijke busjes: een op een bedrijventerrein, een andere in een industriezone en verder ook nog een in de benedenstad van de hoofdstad. In het Noord-Franse Lille rijdt een dergelijk busje op de universiteitscampus terwijl in eigen land sins 2 september een dergelijk shuttle van concurrent van ‘Local Motors’ rijdt op de ziekenhuiscampus van Maria Middelares in Gent.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.