European Passengers’ Federation viert 20ste verjaardag met nieuw logo

Foto: Ralphs_Fotos via Pixabay

Op vrijdag 13 januari 2023 vierde EPF haar 20e verjaardag. Tijdens ons evenement in het Europees Parlement, georganiseerd door Europarlementariër Ciarán Cuffe (Groenen, Ierland), kwamen leiders uit de sector, beleidsmakers en belanghebbenden bijeen om de rol van EPF – in het verleden, het heden en de toekomst – als de stem van de gebruikers van het openbaar vervoer in Europa te bespreken.

et evenement begon met enkele openingsopmerkingen van EP-lid Ciarán Cuffe, die het werk van EPF erkende, maar de organisatie ook aanraadde om “de kanalen met de verkozenen open te houden” en uit te drukken waar EPF mee zit, en tegelijkertijd oplossingen voor te stellen voor problemen rond gebruikerservaringen.

Daarna volgde een presentatie van Jon Worth(hier), die uitvoerig sprak over zijn campagne #CrossBorderRail: een project waarbij hij zoveel mogelijk binnengrenzen van de EU (en Noorwegen en Zwitserland) per trein overstak, om de problemen die hij tegenkwam onder de aandacht te brengen en oplossingen voor te stellen. Jon herhaalde dat de nationale spoorwegsystemen relatief goed werken, maar dat wanneer je per trein een grens oversteekt, alles complexer wordt en de infrastructuur, de dienstregelingen, de kwaliteit van de dienstverlening en de aankoop van tickets over het algemeen te wensen overlaten. Bovendien benadrukte hij hoe de infrastructuur in sommige regio’s soms zwaar onderbenut is.

Aansluitend op de agenda stond een paneldiscussie onder leiding van Freek Bos (bestuurslid EPF) over “Waarom EPF nodig is”. De panelleden Nick Brooks (Allrail), Alberto Mazzola (CER), Emmanuel Mounier (EU Travel Tech) en Jon Worth benadrukten de relevantie en het belang van onze organisatie bij het opkomen voor de rechten en belangen van passagiers. Zij erkenden onze inspanningen voor een eerlijk en transparant beleid en onze inzet om exploitanten verantwoordelijk te houden voor hun acties.

Het nieuwe logo van EPF

Tijdens het evenement maakten we ook van de gelegenheid gebruik om ons nieuwe logo te onthullen (dat binnenkort openbaar wordt gemaakt), dat symbool staat voor onze voortdurende groei en evolutie als organisatie. Het nieuwe ontwerp staat voor onze inzet om de belangen van alle passagiers in alle vervoerswijzen te behartigen.

“Als we terugkijken op de afgelopen 20 jaar, zijn we trots op de vooruitgang die is geboekt en de impact die we op de sector hebben gehad. Maar we beseffen ook dat er nog meer werk aan de winkel is” stelt EPF nog.

De vereniging ontstond begin 2002, toen vanwege de  de toenemende impact van het EU-vervoersbeleid reizigersorganisaties uit België, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en Frankrijk besloten hun krachten te bundelen.  Met een federatie van reizigersorganisaties wilden ze de belangen van de gebruikers van het openbaar vervoer, op Europees niveau behartigen.

Ze doet dit door het voeren van onderzoek, het publiceren van rapporten, het houden van conferenties en door constructief samen te werken met vervoersbedrijven en beleidsmakers. Ook voert EPF campagne voor meer passagiersrechten in heel Europa.

Op 18 oktober 2002 werden, na verschillende voorbereidende vergaderingen en een succesvolle conferentie in Brussel, de statuten van EPF aanvaard tijdens de eerste algemene vergadering in Gent en werd EPF een internationale vereniging zonder winstoogmerk naar Belgisch recht.

De Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus werd aangesteld als zetel en waarnemend secretariaat voor EPF. Sindsdien is EPF erin geslaagd nieuwe leden aan te trekken (momenteel 35) en heeft zij haar positie als spreekbuis voor de gebruikers van het openbaar vervoer in Europa gevestigd. In 2007 werd EPF lid van de Global Alliance for EcoMobility.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.