Zürich beëindigt tests met airbags voor stadstrams

Sinds in maart van dit jaar (2024) in slechts 7 dagen tijd 3 mensen omkwamen nadat ze door een stadstram werden aangereden, is in de Zwitserse stad Zürich het beveiligen van stadstrams flink actueel. Nochtans worden reeds sinds december 2021 bij wijze van test enkele trams uitgerust met airbags die vooraan de tram zijn bevestigd en die zich automatisch opblazen bij een naderend conflict. Deze proeven zouden deze zomer worden afgerond.

In een video op X, het voormalige Twitter, is een filmpje te zien waarbij een dummy in het spoor is opgesteld en die wordt aangereden door een lagevloertram. Net voor de tram de dummy bereikt, wordt automatisch een airbag opgeblazen die verhindert dat de aangereden persoon (lees: dummy) met zijn hoofd tegen de voorruit van de tram terecht komt en zo dodelijk wordt verwond.

Omdat de tests nog niet zijn afgerond en ze deel uitmaken van een procedure in de gemeenteraad van Zürich, wil het stedelijk openbaarvervoerbedrijf VBF (Verkehrsbetriebe Zürich) niet veel kwijt over deze tests. Een en ander is echter in het Groothertogdom niet onopgemerkt voorbij gegaan en daar houdt men deze tests dan ook nauw in de gaten. Toch blijkt er vanuit het Luxemburgse trambedrijf Luxtram geen direct contact te zijn met de trammaatschappij in Zürich.

 De Luxemburgse minister van Mobiliteit en Openbaar Vervoer, Yuriko Backes (DP), stelde daarbij eerder algemeen dat Luxtram regelmatig “contact onderhoudt met tramnetwerken en fabrikanten in het buitenland en dat ze op de hoogte is van wat er in het buitenland wordt getest”.

Dat mag blijken uit het antwoord op een parlementaire vraag van een parlementslid van de ‘Piratenpartij’. Anderzijds zijn er andere beveiligingssystemen beschikbaar waarbij trams automatisch tot stilstand komen nog voor ze in aanvaring komen met hindernissen.

In het Groothertogdom wordt verder ook opgemerkt dat er zich in se weinig aanrijdingen, ‘vooral met voetgangers’, voordoen.

De tests in Zürich vinden plaats in samenwerking met de Franse tram- en treinconstructeur Alstom.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.