SNCF test het meten van de lichaamstemperatuur van haar reizigers

De SNCF test in drie Parijse stations het meten van de lichaamstemperatuur van reizigers uit. De Franse spoorwegmaatschappij doet dat met gezondheidspalen op de perrons.

Momenteel gebeurt dit nog op vrijwillige basis, maar de SNCF wil zich voorbereiden voor het geval de Franse overheid bij een nieuwe golf van besmettingen om dergelijke temperatuurmetingen zou vragen.

In eerste instantie werden op 21 juli vijf gezondheidspalen in gebruik genomen in het Parijse station Lyon. Sinds 5 augustus zijn er ook gezondheidspalen in de stations Montparnasse en Est. Zij meten contactloos de lichaamstemperatuur met een thermische camera. Reizigers moeten voor de gezondheidspaal gaan staan en na vier seconden verschijnt dan op een scherm of de lichaamstemperatuur al dan niet hoger is dan 38,5 graden Celsius. De gemeten lichaamstemperatuur wordt echter niet vermeld.

Het toezichthoudende personeel krijgt ook een melding en kan zo de betrokken reiziger apart nemen. Deze reiziger kan zijn reis annuleren, maar het wordt hem of haar niet verboden om de reis verder te zetten. De reiziger kan bovendien om een nieuwe meting vragen met een thermometer die tegen het voorhoofd wordt geplaatst.

De gegevens worden niet bewaard. De bedoeling is om in reële omstandigheden bij het meten van de lichaamstemperatuur de doorstroming van de instappende reizigers van de hogesnelheidstrein InOui na te gaan.

Foto: SNCF

De SCNF is vooralsnog niet van plan dit systeem te veralgemenen. Bedoeling is wel om paraat te staan mocht de Franse overheid de opdracht geven om tot dergelijke metingen over te gaan.

“Het zou onbegrijpelijk zijn als we niet klaar zouden zijn in het geval van een nieuwe crisis”, zegt directeur Alain Krakovitch. Daarbij wijst hij erop dat dergelijke temperatuurmetingen al zijn ingeburgerd in luchthavens in Frankrijk en in sommige landen ook in spoorwegstations.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.