Infrastructurele knelpunten heropening spoorlijn Hamont – Weert op een rijtje

Foto: Arcadis-document "Hamont - Weert / Studie elektrificatie reizigersvervoer"

ANALYSE – Deze nieuwssite besteedde reeds heel wat aandacht aan het dossier over de heropeningvan de spoorlijn Hamont – Weert. Wegens voornamelijk te hoog oplopende infrastructuurkosten valt een maatschappelijke kosten/batenanalyse nogal negatief uit wat dan de Nederlandse regering heel erg terughoudend maakt om het project te gaan financieren. Maar een aantal tot dusver primaire keuzes doen de kosten voor het project onnodig oplopen. Het lijkt wel of een aantal kosten dat toch moeten worden gemaakt maar die rechtsteeks niets met de heropening van de spoorlijn te maken hebben, absoluut op de rug van de heropening van de spoorlijn dienden te worden geschoven. Kwatongen beweren zelfs dat het de bedoeling was om de kosten van een bijkomende brug over de Zuid-Willemsvaart, in de schoenen van ‘de Belgen’ te schuiven. De redactie van Duurzaam Mobiel zette de verschillende infrastructure aspecten op een rijtje, met stip vooraan een nieuwe spoorbrug over een te verbreden Zuid-Willemsvaart en het creëren van een achteringang voor het station van Weert.

Bij middel van een nota die aan een pak belanghebbenden werd verstuurd, werden alle infrastrucurele knelpunten op een rijtje gezet met daarbij de alternatieven die zowel goedkoper uitvallen als klantvriendelijker zijn.

Komen aan bod:

  • Optimalisering van de dienstregeling Antwerpen – Hamont
  • Kost voor elektrificatie van spoorbaanvak Hamont – Weert
  • Snelheidsverhoging tot 120 km/uur in plaats van tot 80 of 90 km/uur
  • Aanleg van 3de in- en uitritspoor in station van Weert
  • Aanpassingen aan het eilandperron in station van Weert.

Spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart

Strikt met het oog op de heropening van de spoorlijn Hamont – Weert is een nieuwe bijkomende spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart niet nodig. Het creëren van een derde spoor kan door het met 200 meter verlengen van het 300 meter lange bestaande kopspoor en door het plaatsen van een invoegwissel net vóór de spoorbrug. Op die manier moet maximaal 150 meter het het zogenaamde ‘hoofdrailnet’ te worden gedeeld waardoor dat hoofdspoor maar een minimum van tijd hoeft bezet te worden door de treinen van en naar Hamont en Antwerpen.

Maar ter hoogte van de spoorbrug is er een versmalling die men vroeg of laat zal willen wegwerken. Dit noodzaakt een nieuwe langere spoorbrug. De kosten daarvan mogen echter niet worden afgewenteld op het dossier over de heropening van de spoorlijn Hamont – Weert.

Wanneer er dan toch een nieuwe spoorbrug hoeft te komen, kan daar nog altijd een derde spoor bij, maar strikt noodzakelijk voor de heropening van de spoorlijn Hamot – Weert is dit niet.

Creatie van een achteringang in station van Weert

Een zelfde soort onnodige koppeling tussen twee dossiers wordt vastgesteld bij de wens om ook aan de achterzijde van het station een ingang te creëren. Dit noodzaakt een verlenging van de onderdoorgang van het station.

Maar, dacht men wellicht, indien we nu een (klantonvriendelijk) zijperron bouwen, moet die onderdoorgang ook worden verlengd en kan meteen die onderdoorgang doorgetrokken worden tot aan de achterzijde. Waardoor ook meteen de kosten voor dit project in de schoenen van het dossier van de heropening Hamont – Weert worden geschoven.

Dit zorgt er dan wel voor dat twee beduidend goedkopere alternatieven om de perroncapaciteit te vergroten, namelijk het verlengen van het eilandperron èn het creëren van een kopspoor tussen de sporen 2 en 3 in, niet, of niet ernstig, werden onderzocht.

De hierna eerste sattelietfoto toont de perronsituatie zoals die nu is. De tweede foto is een fotosimulatie waarbij het eilandperron is verlengd èn waarbij tussen de sporen 2 en 3 is voorzien in een kopspoor :

Ook die blinde keuze voor dat zijperron (cfr. scenario’s 2, 2b en 3) verzwaart onnodig de kosten voor de heropening, wat dan eveneens een heel sterke negatieve weerslag heeft op die zogenaamde ‘maatschappelijke kosten/batenanalyse’ (MKBA). Indien men daadwerkelijk een dergelijke achteringang van het station van Weert wenst, moeten de kosten daarvan afzonderlijk worden beschouwd en worden losgemaakt van het dossier over de heropenig van de spoorlijn Hamont – Weert.

Hierna de schematische voorstelling waarbij in alle onderzochte scenarios is voorzien in een dergelijk zijperron:

Lees de volledige nota bij middel van deze link.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.