Met de zonne-energie die sinds februari wordt opgewerkt met de zonnepanelen op het dak van de stel- en werkplaats, kan de Luxemburgse tram gedurende een maand functioneren met de eigen opgewekte stroom. Of het equivalent van de jaarlijkse elektriciteitsvraag van 110 gezinnen.
Oorspronkelijk had men met het dak van de werk- en stelplaats andere plannen want sommige politici wilden er een groendak van maken. Maar uiteindelijk haalde de visie van de burgemeester van Luxemburg de bovenhand.
De installatie kost bijna 500.000 euro. Berekend was dat op jaarbasis gemiddeld 500 megawatt per uur zou worden behaald maar door de warme en zonrijke zomer zal men eind dit jaar deze berekening ruimschoots overtreffen. Op 24 september had men daarvan reeds gemiddeld 470 megawat per uur op de teller staan. De hoeveelheid opgewekte zonne-energie vermindert de uitstoot CO2 met 280 ton.
De opgewekte elektriciteit zal niet direct aan het tramnet worden geleverd. In eerste instantie wordt de opgewekte elektriciteit afgeleverd aan het gewone elektriciteitsnet om daarna opnieuw te worden ingekocht.
In eigen land rijden sinds juni 2017 dagelijks 170 treinen met de energie die wordt opgewekt op elektriciteit die met windmolens wordt opgewekt langs de E40 en hogesnelheidslijn. Dit vertegenwoordigt op jaarbasis 60.000 treinen.
Laat een reactie achter