Vanaf 13 december dubbel zoveel treinen tussen Luik en Luxemburg-stad

Foto: NMBS

De spoorlijn tussen Luik en Luxemburg-stad is een van de mooiste spoorlijnen van zowel België als het Groothertogdom. Alleen: tussen Luik en het Luxemburgse Troisvierges rijdt sinds mensenheugenis slechts een trein om de twee uren. Tussen het Luxemburgse Troisvierges en Luxemburg-stad is dat een trein om het uur. Maar vanaf 13 december (2020) komt daar verandering in en rijdt er over het hele traject in beide richtingen elk uur een trein.

Op 13 december van dit jaar verandert er nog wel een en ander aan het Belgische spooraanbod maar voor de Ardenezen langs de spoorlijn is dit toch wel een gevoelige verbetering. Volgens de burgemeester van Vielsalm en opgetekend door de krant ‘La Meuse’ is dit het resultaat van een pak mensen die zich daarvoor hebben ingespannen: de lokale overheden, de parlementsleden en de ministers van de provincie Luxemburg evenals de vzw Les Amis du Rail Luxembourg. Deze laatste vereniging is trouwens al langer vragende partij voor een uurfrequentie over de volledige spoorlijn.

Ook elders op het Belgische spoorwegnet wordt op 13 december het aanbod uitgebreid: Er komen nieuwe IC-verbindingen, op enkele bestaande verbindingen wordt de frequentie verhoogd en er zullen 28 treinen worden toegevoegd aan het aanbod voor de vroege ochtend en de late avond. Het Ook komt er een uitbreiding van het aanbod voorstadstreinen in Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi.

Ook de komende jaren wordt in verschillende fasen een uitbreiding voorzien van het spooraanbod. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de beschikbare infrastructuur, het materieel en het personeel. Tussen nu en 2023 moet het totale treinaanbod met 4,7% toenemen. Dit zijn 3,77 miljoen extra treinkilometers ten opzichte van het huidige vervoersplan.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.