Overstromingsschade in Zuidoost-Frankrijk: treinen gratis omdat dorpen en wegen afgesloten zijn

De 'train de merveilles' in het stationnetje van Breil-sur-Roya in betere tijden (foto: Nice Matin)

Het voorbije weekend werd o.m. het Zuid-Oosten van Frankrijk ernstig getroffen door noodweer. Vooral in het achterland van Nice, in de valleien die toegang geven tot de bergen van het Frans nationaal natuurpark Mercantour, was de schade groot. Een van de getroffen gebieden was de vallei van de Roya, waarlangs het bergspoorlijntje tussen Nice en het grensstadje Tende loopt. Tussen Nice en Breil-sur-Roya kon de schade aan het spoorlijntje snel worden hersteld en reeds op zondagmorgen om 9 uur opnieuw in gebruik worden genomen. Tussen Breil en Tende en verder richting het Italiaanse Cuneo blijft het treinverkeer tot nader bericht gesloten. Maar omdat tussen Breil en Nice de wegverkeer is onderbroken, is het spoorlijntje de enige verbinding tussen Nice en Breil. Daarom heeft de regio ‘Sud’ beslist om vanaf maandag 5 oktober alle treinverkeer gratis te maken.

Het ergst werd het stadje Saint-Martin-Vésubie, aan de bovenloop erg getroffen door het riviertje Boréan dat uit zijn oevers trad en in één klap meer dan drie maal breder werd voordien. Daar werden hele huizen vernield en het water ingesleurd. Ook de dorpjes Lantosque en Rocquebruillère, iets later in de vallei van de Vésubie, werden van de buitenwereld afgesloten en dat blijft nog even zo omdat er geen alternatieve manieren zijn om deze dorpjes te bereiken.

Ook voor de plaatsjes Fontan, Saorge, St.-Dalmas de Tende, La Brigue en Tende, ten noorden van Breil-sur-Roya, blijft dat zo omdat zowel de spoorlijn als de gewone weg doorheen de kloven van de Roya-vallei versperd blijven. Prioriteiten aan zowel de bovenloop van de Vésubie als van de Roya blijven dan ook het herstellen van de elektriciteit en het leveren van drinkbaar water.

Breil-sur-Roya

Het stadje Breil-sur-Roya werd eveneens ernstig getroffen, maar daar kon het dieselspoorlijntje richting Nice opnieuw snel bedrijfsklaar worden gemaakt zodat de spoorweg momenteel de enige verbinding met de buitenwereld is.

Het marktplein van Breil-sur-Roya
(Foto: Jaime Marrades via Facebook)

Daarom besliste de regio ‘Sud’ om vanaf maandag, en dit tot de wegen zijn hersteld, haar treinverkeer tussen Breil en Nice gratis te maken. Ook werd van de herstelde spoorlijn gebruik gemaakt om vooraden drinkwater vanuit Nice naar Breil over te brengen.

Boven het spoorbaanvak tussen Breil en Tende blijven echter donkere wolken hangen want tegen de wens van de regio in vindt de regionale rekenkamer het niet verantwoord om dit spoorlijntje langer open te houden.

Tussen Ventigmilia en Tende loopt het ‘Italiaanse’ spoorlijntje door een Franse enclave (Cartografie: Duurzaam Mobiel op basis van OpenStreetMap)

Hopelijk worden door de jongste natuurramp niet het doodvonnis over een van de meest specatulaire spoorlijntjes betekend.

Voor meer info over de problematiek van dit spoorlijntje, klik op de volgende link.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.