Gratis openbaar vervoer kost Groothertogdom 690 miljoen euro

Foto: Occitandu34 via Wikipedia

Bij het opmaken van de begroting voor 2022 voorziet de Luxemburgse regering om 690 miljoen euro uit te geven om de goede werking van haar openbaar vervoer te garanderen. Dit is 10% meer dan ingeschreven in de vorige begroting. Daarbij gaat 315 miljoen euro naar de exploitatie van het busnet en 277 miljoen euro naar de exploitatie en het onderhoud van het spoorwegnet. Daarnaast voorziet de Luxemburgse regering ook nog 336 miljoen euro aan spoorinvesteringen. Dit deelde de krant ‘Luxemburger Wort’ mee.

Niettegenstaande niet expliciet door de krant meegedeeld zou de overige 98 miljoen euro bestemd zijn voor de exploitatie van de tramlijn in de hoofdstad. De bedragen die door de krant worden meegegeven, moeten worden gezien in het licht van het gratis openbaar vervoer dat sinds 29/02/2020 in het Groothertogdom van toepassing is. Dit gratis openbaar vervoer is onder meer geënt op een goed uitgebouwd busnet dat de kleinste uithoeken bedient

In de 315 miljoen euro voor het busvervoer, is een uitbreiding van het het RGTR-netwerk (streekvervoer) en een verhoging van de frequentie van de buslijnen ervan voorzien. CFL zal dan weer kunnen rekenen op staatssteun ten belope van ongeveer 277 miljoen euro. Dit zal voldoende zijn voor de dagelijkse verbindingen en het onderhoud van de 270 km spoor. Daarnaast wordt nog eens 336 miljoen worden uitgetrokken voor spoorinvesteringen.

Volgens Pierre Gramegna, de Luxemburgse Minister van Financiën, staan de Luxemburgse financiën er goed voor. Op basis van de stand van zaken op 31/10/2021 zal de jaarrekening voor dit jaar opnieuw een licht overschot kennen. Gisteren, 26/10/2021, lichtte de minister deze stand van zaken toe voor de ‘Commissies financiën en begroting’ en voor de ‘Commissie voor de controle op de uitvoering van de begroting’ van het Luxemburgse parlement.

Uit de door de minister verstrekte cijfers blijkt blijkt dat de overheidsinkomsten op 31 oktober 2021 18 miljard euro bedroegen, wat neerkomt op een stijging van 2,6 miljard euro, of +16,8% ten opzichte van de eerste tien maanden van 2020. De staatsinkomsten bedragen 94,4% van de gestemde begroting, wat ruim boven de 10/12 of 83,3% ligt die in deze periode had moeten worden bereikt.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.