Fietstaxidienst voor minder mobiele senioren in Gentse wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham

Foto: Stad Gent

Met steun van de Stad Gent probeert TriVelo een nieuw concept uit in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham: een fietstaxidienst voor minder mobiele senioren. Vrijwilligers halen buurtbewoners met een triofiets op om hen bijvoorbeeld naar de winkel te rijden. De vrijwilligers zijn een mix van Gentenaars en nieuwkomers.

Het initiatief gaat uit van enkele Gentenaars die begaan zijn met duurzame mobiliteit. Ze willen ouderen weer laten genieten van de ervaring van het fietsen en het sociaal contact stimuleren. Want voor minder mobiele mensen is het niet gemakkelijk om sociale contacten te onderhouden. Voorlopig is lokaal dienstencentrum De Thuishaven de belangrijkste uitvalsbasis, maar ook assistentiewoningen Antoniushof en woonzorgcentrum Domino tonen interesse om beroep te doen op TriVelo.

“Eén ritje kost 1,50 euro, heen en terug wordt dat 3 euro. Onderweg kan je een babbeltje maken met je medepassagier en met de vrijwilliger die je vervoert. Zo kom je in contact met buurtbewoners en wordt je leefwereld net dat tikkeltje groter,” zegt Saar Fivez van TriVelo.

De drie triofietsen hebben vooraan twee passagiersplaatsen die overkapt kunnen worden. De vrijwilligers die de fiets besturen, zijn een mix van Gentenaars en nieuwkomers. Want ook dat is een doelstelling van TriVelo: de integratie van nieuwkomers vergemakkelijken. Via de fietsritjes komen de nieuwkomers in contact met buurtbewoners en oefenen ze meteen ook hun Nederlands.

TriVelo werkt daarvoor samen met IN-Gent en met Refu Interim, dat vluchtelingen en nieuwkomers aan het werk helpt als vrijwilliger. Ze krijgen ook allemaal een korte opleiding waarin ze veilig leren rijden met een triofiets en tips krijgen hoe ze op een vlotte manier kunnen converseren met hun passagiers.

“Met dit laagdrempelig initiatief verbreden we de horizon van ouderen en minder mobiele personen”, zegt Rudy Coddens, Gents schepen van Seniorenbeleid. “Dankzij de taxifiets zijn ze minder kwetsbaar in het verkeer, en het is gewoon ook een leuke ervaring. Daar komt nog bij dat het goed is voor het milieu én de integratie van nieuwkomers bevordert. Zo slaan we meerdere vliegen in één klap.”

De Stad Gent steunt het proefproject met 2.000 euro. De Fietsambassade van de Stad Gent gaf de drie triofietsen in bruikleen. Valt een evaluatie van het proefproject positief uit, dan willen de initiatiefnemers en de Stad Gent het ook in andere Gentse wijken uitrollen.

Deze tekst verscheen eerder op de nieuwssite van Magazine Personenvervoer, waarmee Nieuwssite Duurzaam Mobiel samenwerkt. Magazine Personenvervoer verschijnt ook in gedrukte vorm.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.