Door Franse lockdown vanaf 5 november 70% minder TGV’s

Foto: Nico Callens via Pixabay

Ten gevolge van de sterke terugval van de bezetting van de Franse hogesnelheidstreinen, snoeit de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF sterk in haar aanbod. In vergelijking met het normale aanbod rijden vanaf 5 november nog slechts 30% van de hogesnelheidstreinen. Dit aanbod moet het mogelijk maken om essentiële en door de overheid geautoriseerde reizen te maken.

Waar de voorbije weken de langeafstandstreinen een bezetting van gemiddeld 50% kenden, liep deze bezettingsgraad tijdens het weekend van 31 oktober en 1 november op tot 60%. Heel wat Fransen keerden toen namelijk nog terug uit vakantie. Maar vandaag (3 november) waren nog slechts 15% van de TGV-plaatsen bezet en voor de komende dagen en weken voorziet de SNCF daar geen verandering in.

Vandaar het besluit om het hogesnelheidsverkeer (ook Inoui en Ouigo) vanaf 5 november met 70% te verminderen. Dit niveau van 30% van het aanbod in vergelijking met het gebruikelijke vervoersplan moet het mogelijk maken om essentiële en door de overheid geautoriseerde reizen te maken.

Het is echter niet uitgesloten dat de komende weken nog verder in het hogesnelheidsaanbod wordt geschrapt. Tijdens de eerste lockdownreden er eerst nog 15% van de Franse hogesnelheidslijnen, maar later werd dit teruggebracht tot 7% van het gebruikelijke vervoersplan. Op dat moment reden er nog slechts zo’n 40 TGV’s per dag.

Thalys rijdt sinds 2 november op 30% van zijn capaciteit. Eurostar op 15%.

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.