Bouwt Alstom-site in Brugge straks ook elektrische bussen?

De APTIS op de Heizel in Brussel op 17 oktober 2019 (Foto: Alstom)

Op 29 januari van dit jaar (2021) kocht constructeur Alstom de activiteiten van Bombardier Transportation over. Daaronder ook de activiteiten van de voormalige BN-vestiging in Brugge. Waar de Brugse fabriek in het verleden enkel trein- en tramstellen bouwde, sluit Alstom als nieuwe eigenaar van de site, niet uit dat het daar in de toekomst ook de vol-elektrische batterijbus APTIS gaat bouwen.

Opdat de vroegere Bombardier-vestiging in Brugge de futuristisch ogende APTIS-bus daadwerkelijk zou gaan bouwen, is er wel een belangrijke voorwaarde: het aantal van de in Vlaanderen en omstreken te leveren bussen, moeten voldoende groot zijn. De aanpassing van de fabriek kan namelijk niet voor kleine bestellingen. Een beslissing daarover is dan ook nog niet genomen.

Een prototype van de APTIS-bus werd begin oktober 2017 voor het eerst aan het publiek voorgesteld tijdens BusWorld 2017 in Kortrijk. Bij die gelegenheid ontving Alstom voor deze bus trouwens de ‘Innovation Award’. Een serie-exemplaar was in oktober 2019 te gast op de vorige editie van BusWorld op de Heizel in Brussel. Van 19 maart eerstkomende (2021) tot 7 april maakt de APTIS een promotietournee door Vlaanderen.

Waar de meeste meer conventionele busconstructeurs voor hun elektrische bussen voortborduren op bestaande busmodellen, koos Altom er voor om de APTIS van nul af aan te ontwerpen. Bijzonder is bv. dat deze bus met zijn vier wielen kan draaien, wat de chauffeurs een bijzondere flexibiliteit oplevert bij het halteren en bij het afdraaien. Zo heeft een APTIS bijzonder weinig plaats nodig voor het invoegen in een bushalte.

Bijzonder aan de APTIS is dat hij met zijn vier wielen kan draaien (Foto: Alstom)

Delen met:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.